, ,

Csakrák, az életkerekek

csakra (szanszkrit: चक्रम्) szó “kereket” , vagy “kört” jelent, de jógikus szövegkörnyezetben inkább az “örvény” jelentés megfelelőbb. A csakrák az ind filozófia hagyományai szerint az emberi testben elhelyezkedő energiaközpontok, amik irányítják a testünkben lévő életenergia (prána) körforgását. Az ősi hindu iratok szerint több ezer, mások szerint több tízezer csakra van a testünkben, de általában a 7 fő energiaközponttal szoktunk foglalkozni.

csakrák a 3 fő nádi metszéspontjánál (más forrás szerint a két metszéspont között) helyezkednek el. A nádik olyan csatornák/vezetékek, melyek behálózzák a testet, mint az erek, vagy az idegek, csak ezekben a pránaáramlik, amit a környezetünkből magunkhoz veszünk, s ezt továbbítják a csakráknak. A három legfőbb csatora: gerincoszlop mentén futó szusumna nádi, az azt keresztező ída nádí és a pingala nádí. A 7 csakra a szushumna nádimentén helyezkednek el, a gerinc tövétől a fejtetőig.

prána = életenergia összes energiaszükségletünk megközelítőleg 70%-a, ezzel szemben a magunkhoz vett élelmiszer csupán 30%-ot tesz ki. A pránát a környezetünkből vesszük fel: az emberektől, akikkel kapcsolatban vagyunk, a minket körülvevő növényektől, állatoktól, ásványoktól, és a környezetből ahol élünk. Ezért nem mindegy hol élünk, hogyan élünk, kikkel találkozunk, hova megyünk. Tudatossággal ki tudjuk zárni környezetünk negatív aspektuasit (nagyvárosi zaj, szmog, lehúzó emberek, stb.), és tiszta energiával tudunk feltöltekezni.

HOGY FÜGG ÖSSZE MINDEZ A JÓGÁVAL?

A sok ezer esztendős hindu bölcselet alapján az ember lényegesen több, mint kézzelfogható hús-vér testrészek halmaza. Rendelkezik más, szemmel nem látható, kézzel nem tapintható szervekkel is, amelyek szinte fontosabbak a fizikai testnél. Ilyen belső, láthatatlan energiaközpontok a csakrák is. A csakrákon átáramló életerő szabályozza a test összes életfunkcióját.

A jóga gyakorlása közben fizikai és energetikai szinten is megsegítjük a csakrák munkáját, a prána áramoltatását. A csakrák szoros kalcsolatban vannak a test fő idegfonataival és belső elválasztású mirigyeivel. Például a gyertya póz kellemesen megmasszírozza a pajzsmirigyet, serkentve ennek működését. Azonban, ha figyelmünket a hozzá kapcsolódó torokcsakrára irányítjuk, akkor a “legtöbbet hozhatjuk ki az adott helyzetből”: a jótékony hatások fokozódnak, serken az energia áramlás a csakra felé. Minden csakrabe van huzalozva az agy valamely területéhez, s a jóga gyakorlásával olyan, rejtett agyterületeket és az ehhez kapcsolódó képességeket kapcsolhatunk be, amelyek elvezetnek a magasabb tudatossághoz.

Minden csakrához tartozik több minőség, belső állapot és életterület, ha megvizsgáljuk életünk ezen részeit, akkor meg tudjuk állapítani, csakránk jól működik-e vagy elakadásokkal küzd. A csakrák különböző tulajdonságokkal rendelkeznek: egy szín, egy drágakő, egy illat, egy mantra (egy hang vagy szótag), egy mudra (kéztartás), egy szimbólum, egy elem, egy érzékszerv, egy zenei hang tartozik hozzájuk, amikkel harmonizálni lehet őket, s amivel harmonizálni lehet azt az életterületet, amit szabályoznak.

csakrák harmonizálása annyit jelent, mint testünkön, lelkünkön és életünkön való munkálkodás. Hozzásegítenek ahhoz, hogy minden napunk boldogságban teljen, hogy minden cselekedetünk könnyed legyen. Segítségükkel könnyen tudunk döntéseket hozni, felismerjük, ahol elakadásunk van az életünkben, és feloldjuk ezt az elakadást, legyen az magánéleti, vagy munkahelyi probléma. A mély önismeret, és tudatosság megszerezhető a csakrákon való munkálkodással.

Tarts velem a csakrák megismeréséhez, a további cikkekben majd egy-egy csakrát fogok bemutatni részletesebben.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük