, ,

Torokcsakra, az erőszakmentes kommunikáció

Az ezt megelőző bejegyzésben már volt szó arról mik is azok a csakrák, és miért fontos foglalkozzunk velük.

Minden csakrához tartozik több minőség, belső állapot és életterület, ha megvizsgáljuk életünk ezen részeit, akkor meg tudjuk állapítani, csakránk jól működik-e vagy elakadásokkal küzd. A csakrák különböző tulajdonságokkal rendelkeznek: egy szín, egy drágakő, egy illat, egy mantra (egy hang vagy szótag), egy mudra (kéztartás), egy szimbólum, egy elem, egy érzékszerv, egy zenei hang tartozik hozzájuk, amikkel harmonizálni lehet őket, s amivel harmonizálni lehet azt az életterületet, amit szabályoznak.

Az ötödik csakránk a torokcsakra. Eleme az éter, itt már erősen távolodunk az anyagtól. Közvetít az érzelmek (szívcsakra) és a gondolatok (a felső két csakra – homlokcsakra és a koronacsakra) között. Ahhoz, hogy a torokcsakránk, és ezzel a kommunikációnk jól működjön, szükségünk van egy stabilitást adó gyökércsakrára, egy jól működő szakrális csakrára, ezen a szinten felismerjük a többi embert és kapcsolódunk hozzájuk, nagyon fontos a napfonat csakra, hiszen ha kevés az önbizalmunk, hogyan is tudnánk felvállalni a véleményünket és elmondani másnak, és persze a szívcsakra is nagyon fontos, segít, hogy megértsük a másikat, átérezzük a helyzetét, és úgy kommunikáljuk vele, hogy közben ne bántsuk meg, még ha negatív visszajelzést is adunk neki.

A torokcsakra szanszkrit neve visuddha, mely tisztát, megtisztulást jelent. Szimbóluma a tizenhat szirmú égszínkék lótuszon ülő mantramag, melyet egy kék kör vesz körül (ez az éter ábrázolása). Mantrája a HAM.

Belső állapota: az eszmék szintézise szimbólumokká

Az ide tartozó kulcsszavak a következők: kommunikáció, erőszak- és manipulációmentes kommunikáció, őszinteség, önuralom, hallgatás, belső csend, értő figyelem, intuíció, kreativitás.

Nagyon fontos érzelmeink, impulzusaink kikommunikálása, akkor is ha épp negatív visszajelzést szeretnénk adni. Ha nem engedjük ki szavak formájában ezeket az érzéseket, hanem visszanyeljük az minket fog marni, bántani. Az alsóbb csakrák megfelelő működése esetén meg tudjuk úgy fogalmazni a véleményünket (még ha kritika, vagy negatív is), hogy ne bántsunk meg mást. De ebben az esetben a másik tud rá lépni, tud a viselkedésén változtatni, míg ha nem mondjuk ki a bennünk lévő feszültséget, akkor csak minket pusztít és a végén sokkal nagyobbat robban, amikor a sokáig gyűjtött kis sérelem egyszerre tök ki.

A torokcsakra másik oldala az értő figyelés és hallgatás, amikor kritikátlanul hallgatok valakit és igyekszem belehelyezkedni az ő helyzetébe, átérezni azt, s ha kell akkor ebből az állapotból reagálok arra, amiket mondott. Ide tartozik, hogy önmagam is meghallgatom, azt a belső hangot, ami egy döntéshelyzetben mindig először szólal meg bennem és mindig az jó választ adja a kérdésekre, de sokszor ignoráljuk, vagy racionálisan megmagyarázzuk magunknak, miért nem az a döntés lesz a helyes. A torokcsakra tisztításával ezek a készségek fejleszthetőek és javíthatók.

Az ide tartozó testrészek: a száj, a nyelv, a fogak, a torok, a gégefő, a hangszálak, a nyelőcső, a hörgők, a nyirokrendszer, a tüdő, az állkapocs és a hallószervek. Belső elválasztású mirigye a pajzsmirigyNem megfelelő működés esetén ezek a részeink betegedhetnek meg. Torokcsakra zavart jelez a merev váll, az állandó krákogás és a torokfájás, felsőléguti panaszok is.

Kibillenés esetén a következő dolgokkal lehet harmonizálni a torokcsakrát:

 • Színe: égszínkék
 • Érzékszerve: hallás
 • Illata: eukaliptusz, fenyő, zsálya
 • Gyógynövényei: a körömvirág , a rhexia és a hajnalka
 • Mantrája: Ham
 • Zenéje: “A torokcsakra zenéje sodró, áradó hangzás, abban segít, hogy ki merd mondani, amit gondolsz, hogy fel merd vállalni önmagad, meg tudd mutatni, ki vagy valójában, őszintén, félelmek és görcsök nélkül. A torokcsakra energetizálásra megfelelőek a spirituális énekek, a visszhangeffektusokkal gazdagított „new age”-zenék, a hárfa hullámzó játéka, illetve az olyan akkordokkal és zongorafutamokkal tarkított zenedarabok, melyek egy folyó sodrásához hasonlítanak. Elindul, és nincs megállás, egyszerűen visz magával.” (forrás)
 • Kristálya: szodalit, türkiz, akvamarin és más kék színű kövek
 • Eleme: éter
 • Ételei: az áfonya, a szeder, a szilva, a mazsola és a tengeri alga, illetve a szellemi energiákat növelő ételek.
 • Tevékenységek: zenehallgatás, éneklés, nevetés, dúdolás
 • Jógás gyakorlatok: minden pránajáma (légzőgyakorlat) segít kiegyensúlyozni a torokcsakrát, ezek közül az Udzsáji légzés a leghatékonyabb. Minden olyan ászana, mely a nyakat és a vállat átmozgatja áldásos hatású, különösen a gyertya póz (szarvangászana), az ekepóz (halászana) és a halpóz (macjászana), illetve a torokzár (dzsalandhara bandha) alkalmazása gyakorlás közben.
 • Vizualizációk: kék szín légzés: képzelj egy ragyogó kék fényt a torkodban, ami a légzésed ritmusára pulzál: belégzéskor mindig kitágul, kilégzéskor összehúzódik.
 • meditáció: mantra meditáció, hangtálas, hangszeres, zenés meditációk
 • Mantra: minden mantra éneklés energizálja a tüdőt, a szív- és torokcsakrát, különösen jó lehet az AUM mantra.

Még csatlakozhatsz a Csakra Jóga Tanfolyamohoz!

És a végére itt a kedvenc torokcsakra meditációm:

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük