, ,

Az egészséges gerincért: Lazítás és nyújtás SMR eszközökkel

Mint azt a korábbi cikkekból megtudhattátok, az aktív (mozgás, hengerezés) és a passzív terápia (masszázs, gyógyfürdő, elektroterápia) egyaránt fontos egészségünk megőrzése szempontjából, ha már van kialakult probléma, akkor azért, ha pedig még nincs, akkor a megelőzés miatt.

A gerinc és az izmok egészséges működéséhez egy nagyon jó módszer a hengerezés, ami olyan mint a masszázs, csak itt aktívan masszírozod meg önmagad. Serkenti a nyirok és a vérkeringést és lazítja, nyújta az izmokat, megszünteti a letapadásokat.

A videó fel van gyorsítva, edzés előtt lehet ilyen sebességgel 5 görgetést csinálni az adott testrészeken. Ez bemelegíti az izmokat és csökkenti a sérülés esélyét. Az edzés végén, pedig egy sokkal lassabb hengerezés lazítja el az izmokat.

Érdemes a comb külső részével kezdeni, ahogy a videón látható, alkartámaszban elhelyezkedni, és így hengerezni azt a területet. Ezután jöhet a vádli: itt végig húzd be a hasad, és próbáld a karokon megtartani a testsúlyt (így a hasizmok is edződnek a gyakorlás közben)! Gyakorlat közben forgasd a lábszárat kifelé és befelé is! Ha szeretnéd nehezíteni a gyakorlatot: tedd az egyik lábad a hengerre, a másikat tedd keresztbe, így még intenzívebb a hengerezés! Haladunk tovább a comb elülső részével: itt is forgasd a combjaidat kifelé és befelé is, hogy minden izomcsoportot átmasszírozz! Ezután következik a comb belső része, majd a farizmok: a hátulsó és az oldalsó izmokat egyaránt masszírod át, ha keresztbe teszed a lábad, akkor még intenzívebb lesz a gyakorlat.

Persze nem csak ezeket a területeket lehet áthengerezni, a további gyakorlatokért nézd meg Feövenyessy Krisztina: Gerinctitkok – Szeretne megszabadulni a nyak- és derékfájdalomtól? című könyvét, itt további inspiráló gyakorlatokat találsz hengerrel, masszázslabdával, és eszközök nélkül is.

Érdemes minden esetben a teljes testet végighengerezni, egyedül a melleket, a hasi rész és magát a gerincet hagyjuk ki. A problémásabb testtájakon hosszabban is el lehet időzni. Gyakorlás közben lazítsd el magad, lélegezz mélyen, egyenletesen, és légy tudatosan jelen, figyeld a tested reakcióit, mert a fizikai feszültségen túl lelki és érzelmi feszültségeket is „kihengerezhetsz” a testedből ilyenkor.

Szerezd meg a Galenus kiadó termékeit kedvezményesen!!! Ha a webshopból vásárolsz, ezzel a kuponnal a jelenlegi kedvezmény mellett még további 10% kedvezményt kapsz: Galenus-Kriszti2020

A cikk a GALENUS Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft. felkérésére, nem fizetett szponzorált tartalomként jött létre.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük