, ,

Szívcsakra, az egyesítő

Az ezt megelőző bejegyzésben már volt szó arról mik is azok a csakrák, és miért fontos foglalkozzunk velük.

Minden csakrához tartozik több minőség, belső állapot és életterület, ha megvizsgáljuk életünk ezen részeit, akkor meg tudjuk állapítani, csakránk jól működik-e vagy elakadásokkal küzd. A csakrák különböző tulajdonságokkal rendelkeznek: egy szín, egy drágakő, egy illat, egy mantra (egy hang vagy szótag), egy mudra (kéztartás), egy szimbólum, egy elem, egy érzékszerv, egy zenei hang tartozik hozzájuk, amikkel harmonizálni lehet őket, s amivel harmonizálni lehet azt az életterületet, amit szabályoznak.

Ezek az energiaközpontok lépcsők az anyag és a szellem között, a negyedik csakránk: a szívcsakra, mely a mellkas területén helyezkedik el, összekötő az alsó anyagi és a felső finom energetikai csakrák között. Az ábrázolás közepén található két fordított háromszög is erre utal, az egyik csúcs lefele, a másik pedig felfele mutat, kifejezve, hogy hídként, a szív szoros kapcsolatban áll mind az alsóbb, mind a felsőbb világokkal. A gyökércsakra anyagi minősége, a szakrális csakra mozgása és a napfonat csakra energiája után a szívcsakra eleme a levegő. Szanszkrit neve: anahata, mely érintetlent jelent. Szimbóluma a tizenkét szirmú lótusz, melynek szirmai zöldek, a jantra színe belül általában a levegő elemnek megfelelően szürkéskékes színben játszik. A yantra (geometrikus ábra) közepén a YAM mantramag található.

Belső állapota: együttérzés, szeretet

Életünk területei, melyek ide tartoznak: kapcsolódás a többi emberhez, csakúgy, mint a szakrális csakránál, de itt már megjelenik egy felsőbb tudatosság. Míg a szakrális csakránál még csak a kapcsolódás van, itt már megjelenik az együttérzés, amikor más helyzetébe bele tudunk helyezkedni, és így meg tudjuk érteni. Ide tartozik még az adás és elfogadás, megbocsátás, szolgálat. A megbocsátás legjobb módja, ha fölülről ránézünk a szituációra, amikor minket bántottak, és megnézzük hol van a mi felelősségünk abban a helyzetben, hogy hagytuk, hogy ez megtörténjen. Közben a másik felet sem mentjük fel, hanem elfogadjuk, hogy ő abban a helyzetben ennyit tudott / akart tenni, s elengedjük a feléje sugárzott haragunkat. A szívcsakra fontos tanulási feladata az egyensúly, melyet életünkben meg kell teremtenünk ahhoz, ha szeretnénk fejlődni. Meg kell találnunk a kibillenést, és egyensúlyt kell teremtenünk az aktivitás-passzivitás, alvás-ébrenlét, mozgás-pihenés, és más életterületek között.

Nem megfelelő működés esetén a következő testi tünetek jelentkezhetnek: asztma, tüdőbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések.

Az ide tartozó testrészek: szív, a tüdő, a karok és a kezek, az immunrendszerünk, a bőrük

Hozzárendelt mirigy: csecsemőmirigy

Kibillenés esetén a következő dolgokkal lehet harmonizálni a napfonat csakrát:

 • Színe: zöld, rózsaszín, vagy arany
 • Érzékszerve: bőr, és érzékszervi funkciója így a tapintás.
 • Illata: bazsalikom, kömény, rózsa
 • Mantrája: Yam
 • Zenéje: A szívcsakrára minden olyan zene pozitív hatással van, ami lelkileg megindít. Ami együttérzést, és szeretetet közvetít.
 • Kristálya: rózsakvarc, aventurin, smaragd és más zöld színű kövek
 • Eleme: levegő
 • Ételei: a legtáplálóbb étkek, kalciumban és vasban gazdagok, melyek segítik a sejtek fizikai szintű megújulását, az egyensúly megteremtését a testben, mint például a búzafű.
 • Tevékenységek: Kezek és karok stimulálása: kézfogás, ölelés (oxytocin felszabadul), egymásba karolás. Társas táncok, éneklés (tüdőt is stimulálja), mantrázás, önzetlen munka másokért.
 • Jógás gyakorlatok: minden légzőgyakorlat, mely a tüdőkapacitást tágítja, illetve a helyes tartás nagyon fontos, hiszen bármilyen tartáshibánál a szívcsakra lesz az első, aki kibillen a gerincoszlop síkjából, és elszenvedi az energiaveszteséget
Képtalálat a következőre: „heart chakra”

Még csatlakozhatsz a Csakra Jóga Tanfolyamohoz!

És a végére itt a kedvenc szívcsakra meditációm:

És itt az éjszaka istennőjének a zöld Tara istennőnek a mantrája, melynek áldásos hatásai a következők:

 • könnyebben fogadjuk el és adjuk a szeretet energiáját
 • megnyitja a szívcsakrát
 • elűzi a félelmet, betegséget, szorongást
 • békét és bőséget hoz
 • és segít túljutni a kellemetlen élethelyzeteken.
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük