, ,

Miért válasszam a babás jógát?

Több ismerősöm szkeptikus volt a babás jógát illetően, mondván, hogy ez nem is igazi jóga, illetve, hogy egy ilyen órán úgysem lehet nyugodtan relaxálni, meg magadra figyelni a babádtól.

Érdemes ezeket mind elengedni, és figyelembe venni azt, hogy ez egy alkalmazott jógatípus, ami elsősorban a baba és az anya közös kimozdulását támogatja, hogy legyen egy közös program, ahova mindketten mehetnek, és tornáznak / jógáznak is egy kicsit.

Mire jó a babás jóga?

A babával közös jógázás segít elmélyíteni a szülő-gyermek kapcsolatot, fejleszti a kisgyermek mozgáskoordinációját, idegrendszerének fejlődését, és segít kielégíteni a gyermek egyre növekvő mozgásigényét. A jóga segíti az anya szülés utáni regenerációját, fizikai kondíciójának visszaszerzését, és nem utolsó sorban egy támogató közösséget ad az anyáknak, szülőknek, ahol sorstársakra lelhetnek, megoszthatják örömüket, bánatukat.

Mi történik az órán?

Az órán megtalálhatóak azok a jógás elemek, amik a klasszikus hatha jógából ismertek: az ászanák (testhelyzetek), a pránajámák (légzőgyakorlatok) és a relaxáció. Mindez kiegészül a babákkal való gyakorlatokkal, ahol vagy a babákkal játszunk, vagy ők a “súlyzók”, sok mondókával, és a foglalkozás végén a medencealapi izmok is átmozgatásra kerülnek.
Az óra szerkezete rugalmas, a babák igényeihez igazodik. Ha többen szoptatnak, akkor a légzőgyakorlatok kerülnek előtérbe, ha a babák nyűgösek, akkor több játékos gyakorlatot van az órán, mert attól megnyugszanak, ha pedig alapvetően nyugodtak, akkor több “anyaidő” lesz, többet jógázhatnak az anyák.

És visszatérve a indító gondolathoz, hogy az anya úgysem tud magára figyelni, mert ott a baba, szerintem ez így nem teljesen igaz. Ha az anya megengedi magának, hogy most csak magára figyeljen és nem követi térfigyelő kameraként állandóan a gyermekét, hanem megbízik benne, hogy nem lesz semmi baja, illetve megbízik az oktatóban, hogy szól neki, ha valami van a csemetével, akkor egész sok anyaidőt tud kapni egy ilyen gyakorlástól. 🙂

Ha kipróbálnád ezt a foglalkozást, várlak szeretettel minden hétfő délelőtt kisbabás és nagybabás jógaórára!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük